Home 
Over mijzelf
Medewerkers
Instructie
Stichting "Dag van het barokke paard"
Mijn paarden 
Nieuws 
Te Koop
Spullen te koop
Herplaatst / Verkocht
Testimonials
Publicaties
Foto's
Veulens
Dekhengsten
Lusovision
Links / Adressen
Contact
Clairmont Stables en iets over mijzelf

Clairmont heeft alles te maken met onze achternaam Vegelin van Claerbergen. Als je het vertaalt betekend het 'heldere heuvel' ; het toeval wil dat wij in Leersum echt op een heuvel wonen midden in de natuur -  het voelt er puur en 'helder'. Eeuwen geleden fokte mijn familie Friese paarden rondom Joure en Vegelinsoord. Mijn huidige Lusitanos worden in de sport uitgebracht onder het voorvoegsel 'Clairmont'.

Als diplomaten dochter heb ik in mijn jeugd veel van de wereld gezien; Overal waar wij neerstreken, of het nu Brussel, Pakistan, Parijs of Suriname was, vond ik wel een paard of ezel die wat aandacht en liefde nodig had. De liefde voor het paard heb ik niet van een vreemde; mijn moeder heeft vroeger, jaren lang, niet onverdienstelijk mee gedraaid in het circuit van het Arabisch Volbloed paard.

Mijn serieuze rijden begon toen ik als 15 jarig meisje toegelaten werd tot het trainings programma van de Militaire Rijschool te Parijs. Wij werden daar in een streng gedisciplineerde omgeving 'all round' opgeleid. Hoewel ik een duidelijk voorliefde had voor de dressuur werd ik ook opgenomen in het spring équipe van de École Militaire en heb aan veel spring wedstrijden deelgenomen. Tot op de dag van vandaag ben ik zo dankbaar dat ik deze opleiding heb mogen volgen, het heeft een heel sterk fundament gelegd voor mijn verder vorming. Tijdens mij Parijse tijd mocht ik van mijn grootouders een sobere pony uitzoeken. Het werd uiteindelijk een Haflinger die wegens onmogelijk gedrag naar de slacht moest. Van deze Florijn heb ik ontzettend veel geleerd.

Dankzij mijn vader, die helaas begin 2011 op zeer moedige wijze de strijd tegen kanker verloor, ben ik in aanraking gekomen met de Portugese Lusitano. Ik weet nog goed dat ik tijdens een bezoek aan de Coudelaria Nacional oog in oog stond met de meest prachtige exemplaren, en dat die paarden mij zo raakten dat ik er s' avonds niet meer van sliep.

Tijdens mijn laatste bezoek aan Portugal, net vóór mijn vaders pensionering, vond ik Faquyr, een Luso-Arab van fokker José Fontes. Iedereen stond versteld van de instelling, inzet en kracht van dit paard! Met deze fenomenale hengst, werden de eerst stappen (met een barok paard) in de dressuur gezet... en met een 100 winstpunten in de Z2 dressuur heb ik succesvol de overstap naar de ZZ Licht gemaakt, waar Faquyr ook probleemloos zijn punten bij elkaar liep.

Het hier en nu - Anno 2019 zijn alle activiteiten verder uitgebreid en woon ik alweer 20 jaar met mijn man Philippe en onze twee zonen Christopher en Timothy midden in het bos in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Met paarden op twee locaties, een landgoedje bijhouden en 2 kinderen is 'time management' , discipline en een gezonde dosis 'aanpakken', van cruciaal belang. Het leven heeft een nieuwe loop gekregen. Paarden zijn 'a way of life'; ze houden mij in balans, geven energie en inspireren. Het leven is druk, kleurrijk, fascinerend en ik zou het leven niet anders willen invullen!

Diploma's

  • Frans instructeurs diploma - Ecole Militaire te Parijs
  • Gediplomeerd instructrice F.P.G - Holland
  • Jurylid KNHS - Kwalificatie B/L - 1986
  • Jurylid KNHS - kwalificatie 'M'
  • Jurylid KNHS - Kwalificatie 'Z'
  • Jurylid ZZL kwalificatie - 2018
  • Bevoegdheid tot het beoordelen van 'aangepaste sport'.
  • Bixie bevoegdheid – november 2019
  • Jury Afdelingsdressuur / Meertallen - 2022
Gemaakt door: Nederlink webdesign Copyright 2011 Lusovision